Saturday, October 5, 2013

Keksici "Brkovi"

Volite li da mesite sa decom?

Ako vam ne smeta haos koji mali pomocnici ostavljaju u kuhinji evo jedne ideje kako da provedete nedeljno popodne a zatim uzivate u plodovima zajednickog rada :)

Keksici "Brkovi"

Sastojci:
150 g maslaca
100 g margarina
100 g secera u prahu
2 zumanca
1 kasicica arome vanile
prstohvat soli
350 g brasna
50 g gustina

Glazura:
300 g cokolade za kuvanje
9 kasika ulja

i jos:
- drveni stapici za sladoled
-       

Priprema:
Izraditi omeksali maslac, margarin i secer u prahu. Dodati zumanca, vanilu i prstohvat soli te kratko izmiksati. Umesati brasno i gustin i nastaviti miksanje dok ne dobijete mekse testo. Odvojiti kasiku testa a ostatak prebaciti u spric za ukrasavanje torti ili u poslasticarsku kesu sa zvezdastim nastavkom na kraju. 

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Plehove obloziti papirom za pecenje.

Od odvojenog testa oblikovati male kuglice, blago ih spljostiti i staviti na papir u plehu (slika 1) sa dovoljno razmaka da kasnije mozete oblikovati brkove. Na sredinu svake kuglice utisnuti stapic za sladoled (slika 3).
Spricom tiskati testo tako da ne bude prekida (slika 2), iseci na komadice  8-10 cm sirine (slika 4), a zatim ih oprezno uhvatiti za krajeve i prebaciti preko stapica za sladoled u plehu tako da stapic bude na sredini (slika 5). Krajeve stisnuti prstima da se istanje. Cackalicom napraviti udubljenje na sredini svakog oblikovanog keksica (slika 6).
  

Peci keks, u zagrejanoj rerni, 8-10 minuta ili dok rubovi blago ne porumene. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se dobro ohlade a zatim prebaciti na tacnu.


Za glazuru istopiti cokoladu i ulje na laganoj vatri pa umociti ili samo preliti gornji deo ohladjenog keksica. Sloziti keks na papir za pecenje i ostaviti da se cokolada stegne.



I samo da dodam, meni su lepsi bez preliva od cokolade ;) Ako i vi smatrate da je cokolada suvisna a zelite crne brkove, zamenite deo brasna kakaom.

* Keksici su radjeni za januarsko izdanje online casopisa "Mezze".


9 comments:

  1. Ti kad ga napraviš napravila si ga, tvoja dečica baš uživaju u tvojim umetničkim delima!

    ReplyDelete
  2. Super ideja, ne verujem da bi mi cokolada bila suvisna, posto je obozavam, a posto sam i veliki ljubitelj keksica, bas bi mi prijali uz nedeljnu kaficu:)

    ReplyDelete
  3. Ma genijalno :))) Ovo mora da se svima sviđa, ne samo djeci :)))

    ReplyDelete
  4. Moja djeca su uvijek samnom u kuhinji i uvijek se veselimo zajedničkim kolačima i svemu ostalom. Ovo je još jedna super ideja!

    ReplyDelete
  5. Jel i za ovo potrebna ta neka metalna ili plastična šprica? (ja nemam namjeru to kupovati). Gore se spominje poslastičarska kesa, a od kojeg proizvođača koristite kese? (meni je pukla i skupa silikonska vrećica i 4 obične, jeftine najlonske)

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete